OpenID, wat is het Ún hoe werkt het?

Datum:24-08-09  |  Tijd:14:15  |  Door: 

Wie kent het niet, je wilt in een webshop waar je reeds eerder iets hebt gekocht een product kopen maar je bent je wachtwoord vergeten. Dit komt tegenwoordig steeds vaker voor aangezien er steeds meer websites komen waar je je kan registreren. Is het niet voor een webshop dan is het wel voor een forum of een emailaccount. Wellicht dat daar nu, met de opkomst van OpenID een permanente oplossing voor komt.

 

Logo OpenID

 

OpenID, wat is dat?
Samengevat: OpenID is een methode/ systeem dat ervoor zorgt dat je nog slechts één combinatie van een gebruikersnaam en een wachtwoord hoeft te onthouden om in te loggen op een groot aantal verschillende websites.
In tegenstelling tot eerdere soortgelijke initiatieven (van bijvoorbeeld Microsoft en Yahoo) is OpenID decentraal van opzet. Hierdoor kan iedereen (mits hij of zij zich houdt aan de regels die zijn opgesteld) een eigen OpenID provider worden en is er dus niet 1 partij verantwoordelijk voor het beheer en de uitgifte van nieuwe 'identiteiten'.

OpenID, hoe werkt het?
Je dient je eerst éénmalig te registreren bij een OpenID provider. In Nederland kun je hiervoor o.a. terecht bij MijnOpenID. Daarnaast is het sinds enige tijd zo dat iedereen die een Gmail account of een Windows Live ID heeft automatisch beschikt over een OpenID.
Na het aanmelden bij bijvoorbeeld MijnOpenID krijg je een unieke URL toegewezen (zo kreeg ik http://www.mijnopenid.nl/is/wdegroot). Wanneer je deze URL bij een website invoert die gebruik maakt van OpenID (bijvoorbeeld  eKudos) wordt je doorgestuurd naar een pagina van je OpenID provider.
Als je reeds bij je OpenID provider was ingelogd krijg je de vraag of de desbetreffende dienst gebruik mag maken van de door jou geregistreerde gegevens. Mocht je nog niet zijn ingelogd, dan krijg je eerst een login scherm te zien waar je je wachtwoord in kunt vullen. Zodra je akkoord (eenmalig of permanent) geeft ben je ingelogd op eKudos met je OpenID.

Voor de duidelijkheid nog even een filmpje met een uitleg over OpenID:

Voor en Nadelen op een rijtje
Voordelen:

 • Alles gegevens keurig op één plek
  Door het gebruik van OpenID heb je al je gegevens op 1 plek opgeslagen, namelijk in je OpenID. Dit hoeven niet alleen je gebruikersnaam en wachtwoord te zijn, dit kan ook je adres of bankrekeningnummer zijn. Daardoor hoef je niet 100 websites bij langs als je verhuisd bent, dit verander je namelijk alleen in je OpenID;
 • Jij bepaalt welke informatie iemand te zien krijgt
  Als je inlogt met je OpenID op een website bepaal jij zelf welke gegevens de website allemaal tot z'n beschikking krijgt. Als je liever niet je bankrekening vrijgeeft dan kan dat;
 • Iedereen kan een eigen OpenID provider beginnen
  Iedereen mag en kan eigen OpenID's uitgeven. Dit recht is niet alleen voorbestemd aan één enkel bedrijf;

Nadelen: 

 • De gevolgen van een 'hacker' kunnen groter zijn
  Als je maar één gebruikersnaam en wachtwoord hebt zijn de gevolgen veel groter als iemand je wachtwoord achterhaald of kraakt. Op het moment dat iemand bijvoorbeeld mijn wachtwoord van OpenID zou achterhalen kan diegene náást bij al mijn OpenID gegevens ook nog eens inloggen op een groot aantal websites onder mijn identiteit;
 • Verwarrend
  Gebruikers zijn gewend met een gebruikersnaam en wachtwoord in te loggen op de verschillende websites. Door OpenID moeten ze dit opeens met een URL doen. Dit kan voor veel mensen erg verwarrend zijn. Er wordt echer al gewerkt aan een OpenID waarbij je kunt inloggen met enkel een emailadres in plaats van een URL;
 • Nog (te) weinig mogelijkheden
  Er zijn nog maar weinig websites waar je OpenID kunt gebruiken. eKudos is op dit moment een van de weinigen. Pas als meerdere websites dit in Nederland gaan ondersteunen zal OpenID wellicht een succes worden;

Conclussie
Ik denk dat OpenID een goed initiatief is om de vele inlogcombinaties die mensen tegenwoordig gebruiken op internet te verminderen. Voordat OpenID echter helemaal ingeburgerd is zijn we nog wel minstens een jaartje verder.
Voordat het zover is zullen er namelijk eerst meer websites moeten komen die gebruik maken van OpenID. Daarnaast zal men de beveiliging moeten verhogen om te voorkomen dat er ongeoorloofd gebruik kan worden gemaakt van de gegevens van een gebruiker.
Ondanks dat er een aantal nadelen kleven aan het gebruik van OpenID zie ik het wel doorbreken in de toekomst.

Gerelateerde links

Website van OpenID
OpenID integreren in uw eigen website? Hier vindt u de benodigde informatie!
OpenID aanvragen? Kijk eens op mijnopenid.nl

« Terug naar het overzicht van de artikelen

 

Interesse?

Wilt u graag meer informatie ontvangen over onze diensten? Of wilt u een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek?
Neem dan contact met ons op.

 

Contact

Imano Creatives
Vossepol 41
9231 HG Surhuisterveen
Postadres:
Vossepol 41
9231 HG Surhuisterveen
Telefoon: 0512 362760
E-mail: info@imano.nl
KvK: 01114834
Case: 

TCNN

De opdracht

De missie van het TechnologieCentrum Noord-Nederland luidt: economische versterking van Noord-Nederland door innovatie en samenwerking. Wij doen dat door…


Lees meer over deze case »
Case: 

Meinders Groep

De opdracht

De Meinders-Groep is een echt Amsterdams familiebedrijf, waarvan de drie gebroeders Spierenburg en hun 38 medewerkers samen een hecht, zeer gemotiveerd team…


Lees meer over deze case »